Friday 21 December 2012

Menu for Christmas, Menu di Natale

Here is a typical restaurant menu for Christmas as it is offered in Italy this week.

It brings back wonderful memories of the good quality in food we found everywhere in Italy, from big to small towns. I do not think you can have a bad meal, that is if you stay away from the Pizza joints for tourists or the Tourist menu style restaurants. The Gambero Rosso guide in Italy is very good to helping you find good quality restaurants and gems of Italian culinary perfection. Of course in such a menu you would start with the Antipasto and then depending on your appetite chose either one dish from the Primi (pasta or soup) and then one dish from the Secondi (Meat) the Dolce (dessert) has some typical sweets note there is no tiramisu which is for tourists only.

If you are not sure about this Italian menu I can help you with the translation. I can tell you that most of those dishes I know and they are delicious.


Antipasti
Salame strolghino di culatello, focaccette con il formaggio, frittelle con le cipolline novelle, verdure miste sottolio, bruschetta con prescinseua e pomodori datterini, sformatini di porri 


Primi

Zuppa di carciofi e patate

Zuppa di farro biologico e fagiolini albenghini

Pansoti di zucca con fonduta al parmigiano

Lasagne al forno con il sugo di carciofi

Taglierini con il sugo di funghi


Secondi

Stinco di maialino con cipolline in agrodolce e patatine novelle
Gallo nostrano arrosto
Tagliata di manzo con insalatine e carciofi crudi
Sformato di cardi con fonduta alla robiola
Insalata di erbe e fiori del prebuggiun
Piatto misto di formaggi con biscotti fatti in casa e miele delle nostre api   

Dolci
Pandolce fatto in casa servito con crema alla cannella
Sorbetto di lampone  con vodka
Torta di pere e cioccolato servito con gelato
Ananas fresco con cointreau
Nocciolato di gianduia con bicchierino di gelato
Salame di cioccolato con ballon di rum

Rome Christmas, 2012 Piazza Venezia in front of the Altar to the Nation. 

No comments:

Post a Comment